Sól himalajska Vivio 1000 g
Bogactwo minerałów prosto spod Himalajów.
Dlaczego warto używać sól himalajską?
Sól himalajska pochodzi z górskich regionów Himalajów, które rozciągają się przez Azję Południową, przede wszystkim przez Nepal, Indie, Pakistan, Bhutan i inne państwa. Ta forma soli jest wydobywana z kopalń solnych w rejonach górskich Himalajów.
Sól jest wydobywana z kopalń solnych, które znajdują się głęboko pod powierzchnią ziemi w rejonach Himalajów. Te kopalnie są źródłem surowca do produkcji soli himalajskiej. Jest bogata w minerały i pierwiastki śladowe, które nadają jej charakterystyczny różowy kolor. Jednym z głównych składników soli himalajskiej jest chlorek sodu, ale występują w niej również minerały takie jak magnez, potas, wapń i żelazo.
Dlaczego sól himalajska jest różowa?
Charakterystyczny różowy kolor soli himalajskiej jest wynikiem obecności minerałów, przede wszystkim soli żelaza, które nadają jej tę barwę. Jednak barwa może różnić się w zależności od źródła i stopnia czystości soli.
Czy sól himalajska jest jodowana ?
Sól himalajska występuje naturalnie bez dodatku jodu, ale z zgodnie z zarządzeniem Ministra Zdrowia z 1996 roku wprowadzono profilaktykę oparta na obowiązkowym jodowaniu soli spożywczej przez producentów (23±7,6 mg jodu/kg soli – co odpowiada 30 mg jodku potasu lub 39 mg jodanu potasu).
Gdzie ją stosujemy?
Sól himalajska jest używana w kuchni do przyprawiania potraw, podobnie jak zwykła sól kuchenna. Niektórzy ludzie uważają, że ma ona delikatniejszy smak w porównaniu do tradycyjnej soli i stosują ją zarówno do gotowania, jak i jako dodatek do potraw podawanych na stole. Ponadto jest używana do produkcji solnych lamp i produktów do kąpieli..
Skład:
100% ksylitol
Opakowanie: 1000 g
Producent
„RADZIOWI” Sp. z o.o.,
ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Kraj pochodzenia : Finlandia
Szata graficzna opakowania może się różnić w zależności od numeru partii.